KGZ Ptuj X
GO

Nasveti o prašičereji

Prašičereja - sobota, 01. julij 2017

Bučne pogače v prehrani prašičev

Pridelava oljnih buč je v Sloveniji vedno bolj razširjena posebej v Severovzhodnih krajih. Pomemben pridelek v končni fazi je cenjeno bučno olje v kulinariki  in ostanek  bučne pogače, kot bogato beljakovinsko in energetsko krmilo.

Bučne pogače so zelo bogate na vsebnosti surovih beljakovin in sicer vsebujejo med 600 do 640 g surovih beljakovin na kg suhe snovi. Delež surovih maščob niha glede na tehnologijo stiskanja olja iz semena. Po navedbah ( Prirmana 2004 ) je vsebnost maščob med 98,6 in 197,10 g/kg suhe snovi. Precej je variabilna tudi vsebnost surove vlaknine  od 26 do 126 g/kg suhe snovi. Bučne pogače vsebujejo velike količine fosforja, kalija, magnezija  in mikroelementov železa in cinka.

Maščobe bučnih pogač vsebujejo okrog 15,7 % nasičenih, 35 % enkrat in 48 % večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Oleinska in linolna maščobna kislina sta zastopani kar v 80 %, kar je pomembno, da upoštevamo omejitve v končnem obdobju pitanja prašičev zaradi vpliva na  kvaliteto maščobnega tkiva.

Prebavljivost beljakovin iz bučnih pogač je zelo dobra med 87 in 90 %, vendar je biološka vrednost beljakovin zaradi nizke vsebnosti aminokisline lizin 3 g/kg, kar je bistveno nižje v primerjavi z sojinimi tropinami in ostalimi vrstami beljakovinskih krmil. Zaradi tega je potrebno kombinirati uporabo bučnih pogač z ostalimi beljakovinskimi komponentami, ki imajo višjo vsebnost aminokisline lizin. Zato lahko kombiniramo krmljenje prašičev s kombinacijo mešanja bučnih pogač z dodatkom krmnega graha ali sojinih tropin in na ta način izboljšamo biološko vrednost beljakovin v dnevnem obroku. Beljakovinski del obroka oblikujemo z mešanjem 40 % sojinih tropin in 60 % zmletih bučnih pogač. Lahko pa tudi beljakovinski del sestavimo z 40 % krmnega graha, 40 % bučnih pogač in 20 % ogrščičnih ( repičnih) tropin brez dodanih sojinih tropin. Beljakovinski del primešamo k koruznemu zdrobu in ječmenu ali ostalim žitom ter dodamo mineralno vitaminski del. Količino beljakovinskega dela prilagodimo glede na kategorijo prašičev v pitanju oziroma pri plemenskih svinjah glede na potrebe znotraj reprodukcijskega ciklusa.

Bučne pogače so v prehrani prašičev lahko zanimivo dopolnilo krmnega obroka in glede na obseg proizvodnje oljnih buč tudi razpoložljiv stranski produkt predelave v oljarnah. Bučne pogače so tudi

Avtor: Peter Pribožič

Nazaj na seznam novic

Vsi kontakti