KGZ Ptuj X
GO

Novice

Novice - torek, 15. oktober 2024

Svetovni dan kmetic: 15. oktober

Svetovni dan kmetic, ki ga obeležujemo 15. oktobra, je priložnost za priznanje in praznovanje ključne vloge, ki jo imajo kmetice v kmetijstvu, gospodarstvu in skupnostih po vsem svetu. Ta dan je bil ustanovljen leta 2008 z namenom osvetliti izzive, s katerimi se srečujejo ženske na podeželju, ter poudariti njihov prispevek k trajnostnem razvoju in prehranski varnosti.

Kmetice igrajo ključno vlogo pri ohranjanju kmetij ter prenosu znanja in tradicije na novo generacijo. Njihov trud pri proizvodnji hrane, skrbi za biodiverziteto in ohranjanju kulturnih vrednot je neprecenljiv. Kljub temu se še vedno soočajo z različnimi ovirami, vključno z dostopom do virov, financiranja in izobraževanja.

Obeleževanje tega dne je priložnost za ozaveščanje o njihovih pravicah, spodbujanje enakosti spolov in podporo politikam, ki izboljšujejo življenje kmetic. V mnogih državah potekajo dogodki, delavnice in kampanje, ki slavljajo dosežke kmetic ter spodbujajo njihovo vlogo v kmetijstvu.

Na ta dan se spomnimo, da je opolnomočenje kmetic ključno za ustvarjanje trajnostne prihodnosti in zagotavljanje hrane za vse.

 

Nazaj na seznam novic