KGZ Ptuj X
GO

Novice

Novice - torek, 01. oktober 2024

SMERNICE ZA IZVAJANJE SPLOŠNIH BIOVARNOSTNIH UKREPOV V REJAH ŽIVALI

Smernice so namenjene zagotavljanju osnovnih informacij in osnovnega znanja o najpomembnejših vidikih biološke varnosti v obratih z živalmi, kot so določeni s pravilnikom. Zajemajo osnovne informacije o sprejemljivih načinih izvajanja splošnih biovarnostnih ukrepov in o kriterijih za merjenje željenih učinkov ukrepov. Vsebino teh smernic je treba obravnavati kot priporočila.

Evropska uredba o zdravju živali - Uredba (EU) 2016/429 Evropskega parlamenta in Sveta o prenosljivih boleznih živali in o spremembi ter razveljavitvi določenih aktov na področju zdravja živali („Pravila o zdravju živali“) določa, da so izvajalci dejavnosti (rejci) odgovorni za zdravje živali in za biološko zaščito. Biološka zaščita ali krajše »biovarnost« vključuje vse ukrepe za zmanjšanje tveganja vnosa in širjenja povzročiteljev okužb, z namenom zagotavljanja zdravja živali. S temi ukrepi skušajo izvajalci dejavnosti (rejci) na najboljši možni način zaščititi svoje živali pred boleznimi. Pravimo "na najboljši možni način", saj tudi z odličnim upravljanjem ni mogoče doseči ničelnega tveganja za izbruh bolezni, ga je pa vsekakor možno občutno zmanjšati.
Pravilnik o biovarnosti ter izvajanju biovarnostnih ukrepov iz uredbe (EU) o prenosljivih boleznih živali (Uradni list RS, št. 49/24) (v nadaljnjem besedilu: pravilnik) velja za vse vrste gojenih živali in določa splošne biovarnostne ukrepe, ki jih izvajalci dejavnosti izvajajo ne glede na način reje in vrsto oziroma kategorijo živali ter posebne biovarnostne ukrepe za posamezne živalske vrste glede na vrsto obratov. S pravilnikom so podrobneje določeni posebni biovarnostni ukrepi za obrate s prašiči, ki veljajo za vse obrate, za tiste, ki redijo prašiče v komercialne namene, in tudi za tiste, ki redijo prašiče le za lastno porabo ali drug namen.
Te smernice so namenjene zagotavljanju osnovnih informacij in osnovnega znanja o najpomembnejših vidikih biološke varnosti v obratih z živalmi, kot so določene s pravilnikom. Dajejo informacijo o sprejemljivih načinih izvajanja splošnih biovarnostnih ukrepov in o kriterijih za merjenje željenih učinkov ukrepov. Vsebino teh smernic je treba obravnavati kot priporočila.

 

Obveščamo vas, da so na spodnji povezavi objavljene smernice za izvajanje splošnih biovarnostnih ukrepov v rejah domačih živali

 

POVEZAVA

Nazaj na seznam novic