Kmetija
Lokacija
Sorta
Zrelostni razred
Datum setve
Sušina (%)
Mikotoksini (ppb)
Opombe
1
Lancova vas
Pioneer PO 217
FAO 430
18.4.2023
39,7
DON:
2938,00
ZEA:
235,50
Mlečna črta je na 2/3, vsebnost suhe snovi tega vzorca je bila 39,7 %
2
Grlinci
LG 34.90
(Agrosaat)
1.5.2023
31,8
<150,00
229,50
Posevek poškodovan od toče Mlečna črta je na 1/3, vsebnost suhe snovi tega vzorca je bila 31,8 %
3
Šikole
Hipolito (KWS)
FAO 390
2.6.2023
32,0
228,00
211,10
Mlečna črta je med 1/3 in 1/2, vsebnost suhe snovi tega vzorca je bila 32,0 %
4
Mestni Vrh
Alero (Saatbau)
FAO 360
15.4.2023
38,6
1248,00
274,10
Mlečna črta je na 1/3, Vsebnost suhe snovi tega vzorca je bila 38,6 %
5
Levanjci
PR 99 11
FAO 410
31.5.2023
39,4
606,00
219,60
Mlečna črta je na 2/3, vsebnost suhe snovi tega vzorca je bila 39,4 %
6
Zgornji Velovlek
28.4.2023
34,5
163,00
240,80
Mlečna črta je na 1/2, vsebnost suhe snovi tega vzorca je bila 34,5, kar je optimalno za siliranje.
Laboratorijske analize vzorcev koruze za pridelavo silaže v letu 2023 so pokazale veliko povezavo med vsebnostjo suhe snovi cele rastline koruze in mlečno črto zrnja. Ko je mlečna črta na eni tretjini zrna, je vsebnost suhe snovi cele rastline koruze približno 32 %. Ko je mlečna črta na polovici zrna, znaša vsebnost suhe snovi cele rastline koruze približno 35 %. Ko je mlečna črta na dveh tretjinah zrna, je vsebnost suhe snovi cele rastline koruze približno 38 %.
Določanje ustreznega časa spravila cele rastline koruze za silažo samo na osnovi opazovanja izgleda rastline in predvsem sušenja listov ni primerno. Za večino novejših hibridov koruze za silažo je značilen t. i. stay green effect. Zrnje že zori, listi pa so še popolnoma zeleni. Optimalna vsebnost suhe snovi za siliranje cele rastline koruze je približno 28 - 35 %. V tej zrelosti je optimalno razmerje med vsebnostjo hranil, prebavljivostjo in ješčnostjo. Takšno koruzo se lahko tudi zelo dobro potlači, kar preprečuje predvsem kvarjenje koruzne silaže po odprtju silosa. Pravočasno spravilo koruze za silažo, posebej tiste, ki je poškodovana od toče, zagotavlja tudi manjšo vsebnost mikotoksinov v koruzni silaži.
Na splošno opažamo, da se rejci v zadnjih letih zaradi napačnega določanja zrelosti koruze prepozno odločajo za siliranje. Posledično to pomeni predvsem, da je pri takšnih koruznih silažah, ki vsebujejo več suhe snovi (> 35 %), tudi veliko večja verjetnost kvarjenja. Starejši posevki koruze so pogosto tudi bistveno bolj kontaminirani z mikotoksini. Kvarjenje koruzne silaže po odprtju silosa in mikotoksini pa so lahko vzrok za številne zdravstvene težave pri govedu in slabšo prirejo.
Avtorji:
Andrej Toplak,
Ivan Brodnjak,
in Gregor Kmetec
Nazaj na seznam novic