Celoten razpis v wordu (za prenos kliknite tukaj)
KGZS Zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z ostalimi kmetijsko gozdarskimi zavodi, ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, prirejamo 32. državno prireditev in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov
DNEVI DOBROT SLOVENSKIH KMETIJ
RAZPIS
ZA SODELOVANJE NA 32. DRŽAVNEM OCENJEVANJU
DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ 2021
Prireditev s podelitvijo priznanj bo potekala od 28. do 30. maja 2021 v Minoritskem samostanu na Ptuju.
Tako kot v preteklih letih bodo tudi letos izdelke ocenjevale strokovne komisije, podeljena bodo zlata, srebrna in bronasta priznanja za kakovost.
Ocenjujejo se: izdelki iz žit, mlečni in mesni izdelki, olja, kisi, sokovi, žgane pijače, suho sadje in drugi pridelki, vina, sadjevci – sadna vina, domače marmelade, džem in sadni namazi, kompoti, konzervirane vrtnine in drugi konzervirani pridelki, med, čaji ter medice.
Izdelki dostavljeni za ocenjevanje morajo biti v primerni tržni embalaži in ustrezno označeni, ker jih bomo fotografirali za objavo v elektronskem katalogu.
V katalogu bodo objavljeni samo izdelki kmetij, ki imajo ustrezna dovoljenja za trženje. Vsi ostali sodelujoči bodo objavljeni v seznamu nagrajencev na spletni strani Dobrot slovenskih kmetij.
V primeru, da bomo postavljali razstavo, bo potrebno dodatno dostaviti nagrajene izdelke v sredo 26. 5. 2021 med 8.00 in 14.00 uro v minoritski samostan na Ptuju.
Razpis in vsi pravilniki o ocenjevanju izdelkov na Dobrotah slovenskih kmetij 2021
so objavljeni na spletnih straneh KGZS in KGZS Zavoda Ptuj: www.kgz-ptuj.si ali www.dobroteslovenskihkmetij.si
Za ocenjevanje pridejo v poštev:
KOLIČINSKE ZAHTEVE PRI IZDELKIH IZ ŽIT:
Pri kvašenih izdelkih je potrebno dostaviti po 2 izdelka:
Drobnega peciva (rogljičkov, keksov, medenjakov, breskvic) je potrebno 2-krat po 70 dag.
Janeževih upognjencev in krhkih flancatov zadostuje 2-krat po 30 dag. Krofov 2-krat 6 komadov, buhteljnov cel pekač, slanikov 2- krat po 70 dag, rezancev najmanj 40 dag (eno pakiranje) na rezancih mora biti obvezno naveden čas kuhanja.
DOSTAVA IZDELKOV: Vse izdelke, RAZEN REZANCEV, je za ocenjevanje in fotografiranje potrebno dostaviti v sredo, 26. maja 2021, od 7. do 8. ure na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
REZANCE je za ocenjevanje in fotografiranje potrebno dostaviti v torek, 2. marca 2021 na KGZS Zavod Ptuj.
V primeru, da ne bo razstave nagrajenih dobrot, bo potrebno dostaviti samo po 1 izdelek za ocenjevanje.
Za ocenjevanje pridejo v poštev naslednji izdelki:
Vzorcu mora biti priložena natančno izpolnjena deklaracija, ki jo pripravi organizator.
Za tiste, ki ne oddajajo mleka za javno potrošnjo mora biti priložena tudi analiza mleka na mikrobiološke parametre.
KOLIČINSKE ZAHTEVE PRI MLEČNIH IZDELKIH:
1 cel kos (izdelka) sira, 1 cel kos masla, 1-krat po 1/2 kg skute, najmanj 250 g sirnega namaza, 5 suhih sirekov, 3 trniči, 2 enoti (porciji) fermentiranega mlečnega izdelka (kislo mleko, jogurt…).
Po ocenitvi se vračajo le siri, ki so težji od 2 kg.
DOSTAVA IZDELKOV: Za ocenjevanje in fotografiranje je izdelke potrebno dostaviti v torek, 11. maja 2021 od 7. do 8. ure na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
KOLIČINSKE ZAHTEVE PRI MESNIH IZDELKIH:
Po en cel izdelek, oz. 2 para klobas (4 konci).
Meso iz tünke mora biti v zaseki.
Slanina in meso iz tünke morata biti v celem kosu, ne smeta biti prerezana (takšen kos, kot je bil pripravljen za obdelavo v tehnološkem postopku, ki pa mora biti dolg najmanj 20 cm).
Paštete ali namaza mora biti najmanj 330 g, način pakiranja ni predpisan.
Izdelkom je potrebno priložiti tudi kopijo potrdila o veterinarskem pregledu mesa na trihinelo.
Pri klobasah za kuhanje mora biti obvezno naveden čas kuhanja.
DOSTAVA IZDELKOV:
Za ocenjevanje in fotografiranje je izdelke potrebno dostaviti v sredo, 7. aprila 2021 na sedež lokalne javne službe za kmetijsko svetovanje na Zavodih KGZS.
Za ocenjevanje pride v poštev:
Na deklaraciji je potrebno posebej navesti, ali je olje stiskano toplo ali hladno. Vzorcu olja za oceno je potrebno priložiti kopijo analize, iz katere sta razvidna peroksidno število in kislost (izraženo kot ut% oleinske kisline). Če analize za prijavljen vzorec ni, jo bodo opravili na Biotehniški fakulteti in je ob oddaji vzorca olja (razen oljčnega), potrebno oddati potrdilo o plačilu analize.
DOSTAVA IN KOLIČINA IZDELKOV:
Za ocenjevanje in fotografiranje je potrebno dostaviti, najmanj 0,5 l olja v torek, 2. marca 2021 na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
Vzorcu deviškega oljčnega olja je potrebno priložiti kopijo analize kislosti in podpisano izjavo, da je olje pridobljeno izključno iz plodu oljke samo z mehanskimi postopki. Če analize za prijavljen vzorec ni, jo bodo opravili na Inštitutu za oljkarstvo pri ZRS Koper in bodo račun izstavili proizvajalcu olja po opravljeni analizi.
Senzorično ocenjevanja oljčnega olja in namiznih oljk bo opravljeno v organizaciji Inštituta za oljkarstvo pri ZRS Koper.
Kis iz ene vrste sadja mora vsebovati najmanj 50 g/l ocetne kisline, vinski kis pa najmanj 60 g/l ocetne kisline.
Za ocenjevanje in fotografiranje je potrebno dostaviti, najmanj 0,5 l kisa v torek, 2. marca 2021 na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
V poštev pride le čisto žganje brez dodatkov z največ 50 vol.% alkohola. Likerji morajo vsebovati vol.% alkohola po pravilniku o žganih pijačah (Ur.l. 75/08, 7/09, 70/10, 32/15). Potrebno je vpisati leto pridelave.
Za ocenjevanje in fotografiranje je potrebno dostaviti, najmanj 0,5 l žgane pijače, v torek, 2. marca 2021 na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
DOSTAVA IZDELKOV: V torek 2. marca 2021 je potrebno izdelke za ocenjevanje in fotografiranje dostaviti na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
KOLIČINA IZDELKOV: 0,5 kg suhega sadja ene vrste (ne mešano), čipsa ali drugih pridelkov je dovolj najmanj 200 g (odvisno od pakiranja).
Ob prijavi je potrebno priložiti fotokopijo prijave pridelka, ki ste ga prijavili na upravni enoti, za vina posebne kakovosti pa še fotokopijo zapisnika o kontroli dozorevanja grozdja. Vzorcu vina za oceno je potrebno priložiti kopijo analize iz katere je razvidna vsebnost alkohola, skupnih kislin in reducirajočega sladkorja. Vino se bo ocenjevalo po 100 točkovnem sistemu.
a) Vrsta vina
Za ocenjevanje in fotografiranje je potrebno dostaviti za posamezni vzorec 3 steklenice vina po 1 liter ali 0,75 l in 4 steklenice, če je vino v manjši embalaži (0,5 l, 0,35 l, 0,25), v torek, 20. aprila 2021, od 9. do 12. ure na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
Za ocenjevanje in fotografiranje je potrebno dostaviti 2 steklenici sadjevca po 1 liter ali 0,75 l, v torek, 20. aprila 2021 od 9. do 12. ure na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
Za ocenjevanje in fotografiranje je potrebno dostaviti 1 l ali 0, 5 l soka ali nektarja v torek, 2. marca 2021, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28.
Za ocenjevanje in fotografiranje je potrebno dostaviti najmanj 330g domače marmelade, džema ali sadnega namaza (lahko je več manjših kozarcev), v torek, 2. marca 2021, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
Za ocenjevanje in fotografiranje je potrebno dostaviti najmanj 0,7 litra kompota, v torek, 2. marca 2021, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
Za ocenjevanje in fotografiranje je potrebno dostaviti najmanj 0,7 l shranka, 330 g (lahko več manjših embalaž) zelenjavnih namazov in drugih shrankov, 200 g semen, v torek, 2. marca 2021, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
Za ocenjevanje in fotografiranje je potrebno dostaviti v torek, 2. marca 2021, najmanj 1 kozarec medu, z minimalno neto maso kozarca 450 g, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
K vzorcu medu je potrebno priložiti izjavo, ki jo pripravi organizator.
Za ocenjevanje in fotografiranje je potrebno dostaviti v torek 2. marca 2021,
najmanj 50 g čaja, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj,.
Vzorcu čaja mora biti priložena natančno izpolnjena deklaracija, z jasnim navodilom priprave čaja.
DOSTAVA IZDELKOV: Za ocenjevanje in fotografiranje je potrebno dostaviti izdelke v torek 20. aprila 2021 na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška c. 28, Ptuj.
KOLIČINA IZDELKOV: Za posamezni vzorec medice in aromatiziranih medic po 2 steklenici 1l ali 0,75 l, oz. po 3 steklenice, če je medica ali aromatizirana medica v manjši embalaži (0,5 l, 0,35 l, 0,25 l), peneče medice je potrebno dostaviti 2 steklenici vsebine 0,75 l.
Na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij lahko sodelujejo kmetije in druga kmetijska gospodarstva, ki so vpisana v register kmetijskih gospodarstev pri MKGP, oziroma imajo trajne nasade vpisane v register pri MKGP ali so vpisani v register čebelnjakov.
Ocenjujejo se izdelki iz surovin pridelanih na lastni kmetiji, del surovin je lahko dokupljenih ali nabranih (za čaje) na lokalnem območju. Pri izdelkih iz žit, če gre za peko na tradicionalni način, lastna surovina ni pogoj.
Vsi, ki želite sodelovati na ocenjevanjih, se javite na lokalni enoti kmetijske svetovalne službe, kjer vam bo svetovalec - svetovalka elektronsko izpolnil/a prijavnico za vsak izdelek posebej. S seboj prinesite KMG MID vaše kmetije.
ZADNJI ROK ZA PRIJAVO JE PETEK, 19. FEBRUAR 2021 DO 12. URE.
Prispevek - kotizacija za ocenjevanje znaša skupaj z DDV-jem 30,00 evrov za prvi izdelek, za vsak naslednji izdelek na isto ime in priimek pa 25,00 evrov.
Vsak izdelek za ocenjevanje mora biti opremljen z deklaracijo, iz katere bo razvidno, za kakšen izdelek gre, odstotki posameznih sestavin, vsi dodatki, kdaj je bil izdelan in do kdaj je izdelek uporaben, čas in način priprave (klobase za kuhanje, čaji in jušni rezanci).
VZORCI, KI BODO PREREZANI, V PREMAJHNIH KOLIČINAH ALI PREPOZNO DOSTAVLJENI, NE BODO OCENJENI!
Organizatorji prireditve vabijo kmetice in kmete, ki želijo prodajati svoje izdelke v času prireditve na Ptuju, da to sporočijo pristojni svetovalki - svetovalcu za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetijah.
Podrobnejše informacije lahko dobite pri svetovalkah - svetovalcih za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetijah na območju vašega kmetijsko gozdarskega zavoda ali na spletni strani: www.kgz-ptuj.si ali www.dobroteslovenskihkmetij.si.
Na Ptuju, 13.1.2021 Organizatorji 32. državne prireditve
Dobrote slovenskih kmetij
Nazaj na seznam novic