Pri proizvodnji, predelavi in prodaji živil morajo biti izpolnjeni pogoji iz predpisov, ki urejajo zdravje živali in zdravstveno ustreznost živil živalskega izvora.
Kmetje, ki bi želeli prodajati sveže ali predelano meso živali vzrejenih na kmetiji (parkljarjev, kopitarjev, perutnine in kuncev), morajo PRIGLASITI dopolnilno dejavnost na kmetiji: Predelava primarnih kmetijskih pridelkov – Zakol živali in predelava mesa. Na kmetiji morajo zagotavljati najmanj 50% količin lastnih surovin, 50% pa lahko dokupijo iz drugih kmetij na območju Slovenije. Dokupi se lahko tudi tehnološke surovine (začimbe, ovitki ….) in embalažo. Zahtevani delež se zagotavlja v koledarskem letu.
Parkljarji in kopitarji morajo biti OBVEZNO zaklani v ODOBRENI klavnici (lastna klavnica ali storitveni zakol v drugem obratu), velja za prodajo svežega mesa in za predelavo v različne mesne izdelke, (izjema so turistične kmetije). Če na kmetiji ni lastne klavnice in se vrši samo predelava in prodaja mesa, mora biti obrat vpisan v register obratov na uradu za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).
Odobritev obrata:
Manjše živali vzrejene na kmetiji pa se lahko zakolje na mestu izvora (na kmetiji) v skladu s Pravilnikom o določitvi majhnih količin živil……, (Ur. L.RS 96/14), in sicer do 5500 kokoši, brojlerjev, prepelic ali kuncev in do 800 puranov letno. Nosilec dejavnosti mora v tem primeru voditi evidenco, ki obsega število in vrsto zaklanih živali ter datum zakola. Obrat mora biti priglašen na uradu za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) kot REGISTRIRAN obrat. Če se zakolje in proda večja količina živali pa mora biti živilski obrat odobren (strožji pogoji).
Meso živali zaklanih v okviru majhnih količin v registriranem obratu, je dovoljeno prodajati neposredno končnemu potrošniku ali drugim obratom prodaje na drobno, ki neposredno oskrbujejo končnega potrošnika.
To pomeni, da registriran obrat lahko proda samo do 25% izdelkov na drobno v trgovine, mesnice ali javne zavode, če pa je odobren pa teh omejitev ni.
Prodaja svežega mesa na kmetiji – mestu pridelave:
Prodaja svežega mesa na tržnici ali dostava do kupca:
Meso ali mesne izdelke lahko prodajamo tudi na tržnicah ali jih dostavljamo do kupca. Pri prevozu mesa in na samem mestu prodaje morajo biti zagotovljeni pogoji hlajenja mesa. Meso mora biti že doma razkosano na prodajne kose in ustrezno zapakirano ter označeno. Za prevoz nad 2 uri mora birti prevozno sredstvo s hladilnico. vozilo mora biti prijavljeno na uradu za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin.
Davčni vidik:
Kmetija, ki ima priglašeno dopolnilno dejavnost na kmetiji mora za poslovanje z gotovino izdajati davčno potrjene račune in voditi knjigovodstvo.
Izjema:
Če gre za manjši obseg proizvodnje svežega mesa lahko to prodajamo v okviru malega obsega prve stopnje predelave ( nerazkosane in razkosane klavne živali), celoletni prihodki ne smejo presegati 3.500,00 evrov na celotno kmetijo, za prodajo tega mesa ni potrebno davčno potrjevati računov.
Pripravila:
Kmetijska svetovalka –
koordinatorka za KDDD v Podravju
Slavica Srelec, ing.agr.
031 376 107
Nazaj na seznam novic