KGZS Zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z ostalimi kmetijsko gozdarskimi zavodi in ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS prirejamo v okviru prireditve DNEVI DOBROT SLOVENSKIH KMETIJ 31. državno razstavo in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov.
Razpis za sodelovanje na 31. državni razstavi in ocenjevanju
Dobrote slovenskih kmetij 2020
Razstava bo potekala od 15. do 17. maja 2020 v Minoritskem samostanu na Ptuju.
Tako kot v preteklih letih bodo tudi letos izdelke ocenjevale strokovne komisije in podeljena bodo zlata, srebrna in bronasta priznanja za kakovost.
Ocenjujejo se: izdelki iz žit, mlečni in mesni izdelki, olja, kisi, sokovi, žgane pijače, suho sadje, vina, sadjevci – sadna vina, domače marmelade in džemi, kompoti, konzervirane vrtnine in drugi konzervirani pridelki, med ter čaji. Nagrajeni izdelki bodo razstavljeni.
Razpis in vsi pravilniki o ocenjevanju izdelkov na Dobrotah slovenskih kmetij 2020
so objavljeni na spletnih straneh KGZS in KGZS Zavoda Ptuj: www.kgz-ptuj.si ali www.dobroteslovenskihkmetij.si
Izdelki iz žit
Za ocenjevanje pridejo v poštev:
Izdelke za ocenjevanje in za razstavo je potrebno dostaviti v sredo, 13. maja 2020, od 7. do 8. ure na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
Pri kvašenih izdelkih je potrebno dostaviti po dva izdelka: dva hlebca ali dve štruci (vsak mora tehtati najmanj 1,2 kg), dve potici, dve pletenici, (vsaka mora tehtati najmanj 1kg), dva enako velika šarklja (vsak mora tehtati najmanj 0,5 kg), 2-krat po 10 kosov kvašenih rogljičkov. Drobnega peciva (rogljičkov, keksov, medenjakov, breskvic) je potrebno 2-krat po 70 dag, janeževih upognjencev in krhkih flancatov zadostuje 2-krat po 30 dag. Krofov 2-krat 6 kosov, buhteljnov cel pekač, zavihancev 2- krat po 70 dag.
Mlečni izdelki
Za ocenjevanje pridejo v poštev naslednji izdelki:
Vzorcu mora biti priloženo dovoljenje za oddajo mleka za javno potrošnjo in natančno izpolnjena deklaracija.
Za ocenjevanje so potrebne naslednje količine izdelkov: 1 cel kos (izdelka) sira, 1 cel kos masla, 1-krat po 1/2 kg skute ali sirnega namaza, 2 enoti (porciji) fermentiranega mlečnega izdelka (kislo mleko, jogurt….), 5 suhih sirekov. Po ocenitvi se vračajo le siri, ki so težji od 2 kg.
Za ocenjevanje je potrebno dostaviti izdelke v sredo, 6. maja 2020 od 7. do 8. ure na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
Mesni izdelki
Za ocenjevanje je potrebno dostaviti 10. aprila 2019 na sedež lokalne javne službe za kmetijsko svetovanje na Zavodih KGZS: po en cel izdelek, oz. 2 para klobas (4 konci), meso iz tünke mora biti v zaseki. Slanina in meso iz tünke morata biti v celem kosu, ne smeta biti prerezana (takšen kos, kot je bil pripravljen za obdelavo v tehnološkem postopku, ki pa mora biti dolg najmanj 20 cm), paštete ali namaza mora biti najmanj 330 g, način pakiranja ni predpisan. Izdelkom je potrebno priložiti tudi kopijo potrdila o veterinarskem pregledu mesa na trihinelo zaklane živali in natančno izpolnjeno deklaracijo. Pri klobasah za kuhanje mora biti obvezno naveden čas kuhanja.
Kisi
Za ocenjevanje pride v poštev:
Kis iz ene vrste sadja mora vsebovati najmanj 50 g/l ocetne kisline, vinski kis pa najmanj 60 g/l ocetne kisline.
V ponedeljek 2. marca 2020 je potrebno dostaviti, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj, 0,5 l kisa za ocenjevanje in 1 primerno opremljeno steklenico vsakega kisa za razstavo.
Olja
V deklaraciji je potrebno posebej navesti, ali je olje stiskano toplo ali hladno. Vzorcu olja za oceno je potrebno priložiti kopijo analize, iz katere sta razvidna peroksidno število in kislinska stopnja olja. Če analize za prijavljen vzorec ni, jo bodo opravili na Biotehniški fakulteti in je ob oddaji vzorca olja (razen oljčnega), potrebno oddati potrdilo o plačilu analize.
Vzorcu oljčnega olja za oceno je potrebno priložiti kopijo analize kislosti in podpisano izjavo, da je olje pridobljeno izključno iz plodu oljke samo z mehanskimi postopki.
V ponedeljek 2. marca 2020 je potrebno dostaviti, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj, 0,5 l olja za ocenjevanje in 1 primerno opremljeno steklenico vsakega olja za razstavo.
Žgane pijače
V poštev pride le čisto žganje brez dodatkov z največ 50 vol.% alkohola. Likerji morajo vsebovati vol.% alkohola po pravilniku o žganih pijačah (Ur.l. 75/08, 7/09, 70/10, 32/15). Potrebno je vpisati leto pridelave.
V ponedeljek 2. marca 2020 je potrebno dostaviti, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj, 0,5 l žgane pijače za ocenjevanje in 1 primerno opremljeno steklenico vsake žgane pijače za razstavo.
Suho sadje
V ponedeljek 2. marca 2020 je potrebno dostaviti, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj, 0,5 kg suhega sadja ene vrste (ne mešano), čipsa je dovolj 250 g za ocenjevanje in vsako suho sadje v primerno opremljeni embalaži za razstavo.
Vino
vino s kmetij, ki so tržne pridelovalke vina in so vpisane v register pridelovalcev grozdja in vina. Ob prijavi je potrebno priložiti fotokopijo prijave pridelka, ki ste ga prijavili na upravni enoti, za vina posebne kakovosti pa še fotokopijo zapisnika o kontroli dozorevanja grozdja. Vzorcu vina za oceno je potrebno priložiti kopijo analize iz katere je razvidna vsebnost alkohola, skupnih kislin in reducirajočega sladkorja. Vino se bo ocenjevalo po 100 točkovnem sistemu.
a) Vrsta vina
Za ocenjevanje vina je potrebno dostaviti za posamezni vzorec 3 steklenice vina po 1 liter ali 0,75 l in 4 steklenice, če je vino v manjši embalaži (0,5 l, 0,35 l, 0,25)
in 1 primerno opremljeno steklenico vsakega vina za razstavo, v ponedeljek, 20. aprila 2020 od 9. do 12. ure na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
Za oceno je potrebno dostaviti 2 steklenici sadjevca po 1 liter ali 0,75 l in 1 primerno opremljeno steklenicovsakega sadnega vina za razstavo, v ponedeljek, 20. aprila 2020 od 9. do 12. ure na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj.
Sadni iz zelenjavni sokovi in nektarji
V ponedeljek 2. marca 2020 je potrebno dostaviti, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj, 1 l ali 0, 5 soka ali nektarja za ocenjevanje in 1 enoto vsakega soka ali nektar ja v primerni embalaži za razstavo.
Domače marmelade, džemi in sadni namazi
V ponedeljek 2. marca 2020 je potrebno dostaviti, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj, najmanj 330g marmelade, džema ali sadnega namaza (lahko je več manjših kozarcev) za ocenjevanje in 1 enoto vsakega izdelka v primerni embalaži za razstavo.
Kompoti
V ponedeljek 2. marca 2020 je potrebno dostaviti, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj, najmanj 0,7 litra kompota za ocenjevanje in 1 enoto vsakega kompota v primerni embalaži za razstavo.
Konzervirana zelenjava in drugi pridelki
V ponedeljek 2. marca 2020 je potrebno dostaviti, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj, najmanj 0,7 litra shranka, zelenjavni namazi in drugi shranki pa 330 g ( lahko tudi manjša embalaža), 200g semen za ocenjevanje in 1 enoto vsakega shranka ali semena v primerni embalaži za razstavo.
Med:
Za oceno in za razstavo je potrebno dostaviti v ponedeljek, 2. marca 2020 po 2 steklena kozarca medu, istega lota z minimalno neto maso posameznega kozarca 450 g na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj. K vzorcu je potrebno priložiti izjavo, ki jo pripravi organizator.
ČAJ
zeliščni, sadni in drugi čaji pridelani in/ali nabrani na lokalnem območju.
V ponedeljek 2. marca 2020 je potrebno dostaviti, na KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj, najmanj 50g čaja za ocenjevanje in 1 enoto vsakega čaja v primerni embalaži za razstavo.
Vzorcu čaja mora biti priložena natančno izpolnjena deklaracija, ki jo pripravi organizator.
Na razstavi Dobrote slovenskih kmetij lahko sodelujejo kmetije in druga kmetijska gospodarstva, ki so vpisana v register kmetijskih gospodarstev pri MKGP, oziroma imajo trajne nasade vpisane v register pri MKGP ali so vpisani v register čebelnjakov. Ocenjujejo se izdelki iz surovin pridelanih na lastni kmetiji, del surovin je lahko dokupljenih ali nabranih (za čaje) na lokalnem območju. Pri izdelkih iz žit lastna surovina ni pogoj.
Vsi, ki želite sodelovati na razstavi, se javite na lokalni enoti kmetijske svetovalne službe, kjer vam bo svetovalec - svetovalka elektronsko izpolnil/a prijavnico za vsak izdelek posebej. S seboj prinesite KMG MID vaše kmetije.
Zadnji rok za prijavo je petek, 21. februar 2020 do 15. ure.
Prispevek - kotizacija za ocenjevanje znaša skupaj z DDV-jem 30,00 evrov za prvi izdelek, za vsak naslednji izdelek na isto ime in priimek pa 25,00 evrov.
Vsak izdelek za ocenjevanje mora biti opremljen z deklaracijo, iz katere bo razvidno, za kakšen izdelek gre, odstotki posameznih sestavin, vsi dodatki, kdaj je bil izdelan in do kdaj je izdelek uporaben, čas in način priprave (klobase za kuhanje in čaji). Kmetije, ki svoje izdelke deklarirajo kot ekološke, morajo priložiti fotokopijo veljavnega certifikata za posamezen izdelek.
VZORCI, KI BODO PREREZANI, V PREMAJHNIH KOLIČINAH ALI PREPOZNO DOSTAVLJENI, NE BODO OCENJENI!
Organizatorji razstave vabijo kmetice in kmete, ki želijo prodajati svoje izdelke v času razstave na Ptuju, da to sporočijo pristojni svetovalki - svetovalcu za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetijah.
Podrobnejše informacije lahko dobite pri svetovalkah - svetovalcih za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetijah na območju vašega kmetijsko gozdarskega zavoda ali na spletni strani: www.kgz-ptuj.si ali www.dobroteslovenskihkmetij.si .
Organizatorji 31. državne razstave Dobrote slovenskih kmetij Ptuj 2020
Nazaj na seznam novic